Ce este dermatita de scutec și cum o puteți trata?

Ce este dermatita de scutec și cum o puteți trata?

În calitate de părinți, încercăm să facem tot posibilul pentru a preveni fundulețul roșu al bebelușului, dar uneori acea dermatită dureroasă de scutec continuă să revină. Nu trebuie să vă faceți griji. Dermatita de scutec poate fi neplăcută și dureroasă pentru bebelușul dvs., dar afecțiunea este frecventă și, cu câteva sfaturi și trucuri, veți scăpa de fundulețul care ustură și se înroșește și este mai ușor decât ați putea crede.

Ce este dermatita de scutec?

Pentru a putea trata sau preveni în totalitate erupția pe scutec, este esențial să știm ce cauzează afecțiunea. Dermatita de scutec este adesea văzută ca o iritație în zona scutecului. Este cauzată de o combinație de căldură, frecare și contactul cu umiditatea (urină și fecale). Acești patru factori contribuie la iritarea pielii delicate a bebelușului, iar stratul protector al pielii se poate dezechilibra, înroși și deteriora.

Erupția cutanată poate varia ca mărime, formă și severitate, iar o mulțime de factori diferiți joacă un rol în modul în care bebelușul dvs. va fi afectat de acest tip de erupție cutanată, cum ar fi: pielea bebelușului, mâncarea pe care o mănâncă, tipul de scutec pe care îl folosiți, cât de des schimbați scutecul și mai ales produsele de îngrijire a pielii pe care le folosiți.

Cum arată o dermatită de scutec?

Când pielea bebelușului devine roșie este un semn că ceva nu este în regulă, dar cum arată de fapt o dermatită de scutec? O dermatită de scutec este adesea observată în zonele iritate, roșii, plane sau modificări ale pielii bebelușului cu o suprafață netedă și „strălucitoare”. În cazuri mai grave, pielea poate începe să supureze sau să se transforme într-o rană cu vezicule. Din fericire, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a trata dermatita de scutec a bebelușului, cum ar fi: să urmăriți cu atenție starea pielii bebelușului și să folosiți scutecele, produsele de îngrijire a pielii și rutinele potrivite.

Cum apare o dermatită de scutec?

Dermatita de scutec se poate dezvolta foarte repede și mai ales dacă pielea bebelușului a fost în contact cu urina și fecalele pentru prea mult timp. Dar se poate întâmpla și dacă pielea devine prea caldă, scutecele pe care le folosiți nu respiră sau materialul irită pielea.

Dermatita de scutec este mai frecventă la bebeluși decât la copii mici, deoarece sistemul imunitar al unui bebeluș nu este încă pe deplin dezvoltat, iar pielea este încă proaspătă și fragilă. Prin urmare, cu cât bebelușul este mai mic, cu atât este mai mare riscul de dermatită de scutec sau iritații cutanate.

Familiarizați-vă cu pielea bebelușului dvs.

În primele săptămâni de la nașterea bebelușului, petreceți mult timp cunoscând acest mic necunoscut - și vă sfătuim să vă familiarizați și cu pielea bebelușului dvs. Niciun copil nu este la fel - și nici pielea lui. Unii bebeluși au de la naștere o piele moale-mătăsoasă, unii au pielea sensibilă, în timp ce alții pot prezenta pielea uscată sau chiar eczeme.

Starea pielii bebelușului are mult de-a face cu genetica, dar și produsele pe care le folosiți pentru bebelușul dvs. au o mare importanță. Pielea bebelușilor reacționează diferit la scutece, la căldură, la contactul cu urina/fecalele și chiar cu produsele de îngrijire a pielii și la cât de predispusă este pielea bebelușului la dermatita de scutec.

Dacă pielea bebelușului se înroșește sau se irită brusc în zona scutecului, cel mai probabil este o dermatită de scutec. Copilul dumneavoastră suferă de diaree? Sau a trecut prea mult timp între schimbarea scutecelor (credeți-ne pe cuvânt - ni se întâmplă tuturor). Ați ales scutecul cu dimensiunea potrivită sau este prea mic pentru a absorbi toată urina? Scutecul nu este pus corect, poate este prea strâns și irită pielea bebelușului? Sau poate că nu este deloc o dermatită de scutec, ci un alt tip de afecțiune a pielii, cum ar fi eczeme, o infecție cu candida sau o iritație de la căldură. Dacă sunteți îngrijorați sau aveți dubii cu privire la tipul de erupție pe care îl are copilul dumneavoastră sau dacă zona roșie prezintă vezicule sau sângerări, trebuie să vă adresați întotdeauna medicului dumneavoastră.

Cum se tratează dermatita de scutec

Dacă bebelușul dumneavoastră se confruntă cu o dermatită de scutec, iată cum procedați:

În primul rând
Încercați să identificați cauza dermatitei. Alegeți metoda prin excluziune:

  1. Încercați să schimbați scutecul mai des. 
  2. Încercați un scutec de dimensiuni diferite.
  3. Încercați un alt scutec dacă cele pe care le folosiți nu respiră. 
  4. Încercați să lărgiți scutecul pentru a vă asigura că nu este pus prea strâns.

În al doilea rând
Asigurați-vă că sunteți foarte atenți atunci când spălați și curățați zona înroșită. Vedeți mai multe mai jos despre rutina corectă de îngrijire a pielii.

În al treilea rând
Încercați să-l lăsați pe micuț fără scutec timp de doar 10-15 minute de câteva ori pe zi pentru a lăsa pielea să respire. Nimic nu este mai vindecător pentru un funduleț roșu decât aerul.

În al patrulea rând
Asigurați-vă că utilizați produse blânde și sigure de îngrijire a pielii concepute pentru pielea sensibilă a bebelușilor pentru a crea o barieră pe piele, lucru care va ajuta pielea să se vindece.

Rutine de îngrijire a pielii pentru bebeluși

Rutinele bune de îngrijire a pielii sunt importante pentru a asigura o piele sănătoasă pentru bebeluși, dar ce este important să știți și cum vă descurcați?

Curățați pielea

Dacă pielea bebelușului este roșie sau deteriorată de dermatita de scutec, pielea are nevoie de cele mai bune condiții pentru a se vindeca. Mai întâi curățați zona într-un mod delicat. Folosiți un prosop moale din bumbac sau șervețele delicate pentru bebeluși precum Bambo Nature Șervețele care pot fi folosite zilnic și sunt perfecte pentru o curățare delicată. Uscați pielea prin tamponare sau lăsați-o să se usuce la aer. Nu frecați. Acest lucru va lăsa intact stratul protector al pielii.

Hidratați și protejați

Când fundulețul bebelușului dvs. este curat și uscat, aplicați o cremă de protecție sau o cremă pentru dermatita de scutec, cum ar fi Bambo Nature Soothing Cream pentru a proteja pielea împotriva urinei și a fecalelor. Aplicați doar un strat subțire pentru a vă asigura că pielea poate respira. Lăsați produsul să se usuce puțin înainte de a pune un scutec curat.
O cremă tip barieră de protecție este esențială pentru tratarea dermatitelor cutanate, deoarece:

  • Repară stratul protector al pielii bebelușului.
  • Reface hidratarea pielii.
  • Reduce evaporarea apei prin piele, nelăsând pielea să se usuce.
  • Lasă un strat protector pe piele, astfel încât pielea să fie mai bine protejată împotriva urinei și a fecalelor.

Pe lângă utilizarea produselor și rutinelor potrivite pentru îngrijirea pielii, este de asemenea foarte important să schimbați frecvent scutecul bebelușului. Pielea udă sau umedă este mai sensibilă la frecare și iritare. Prin urmare, schimbați scutecul de îndată ce este foarte ud sau imediat după ce bebelușul dumneavoastră face caca. Folosiți un scutec cu un indicator de umezeală - cu linia pe exteriorul scutecului. Acesta va schimba culoarea atunci când bebelușul dvs. face pipi și vă va arăta când este timpul să schimbați scutecul. Schimbați scutecul mai des decât ați face-o în mod normal dacă bebelușul dumneavoastră se confruntă cu dermatită de scutec.

Alegeți scutecul potrivit și îngrijiți adecvat pielea

Din momentul în care bebelușul dvs. se naște, puneți fundulețul bebelușului într-un scutec, iar mai apoi, timp de câțiva ani, bebelușul dvs. va purta scutece aproape 24/7. Cu atât mai multe motive pentru a acorda o atenție suplimentară alegerii unui scutec bun. Un scutec bun pentru bebeluși este fabricat din materiale moi și care respiră și sunt sigure pentru pielea bebelușului. Atunci când alegeți un scutec care respiră și este prietenos cu pielea, veți asigura o temperatură bună între pielea bebelușului și scutec, astfel încât pielea să transpire cât mai puțin posibil. De asemenea, este important ca scutecul să absoarbă rapid urina și umezeala din fecale, astfel încât pielea bebelușului să rămână uscată chiar și după urinări multiple. Pielea uscată din zona scutecului este esențială pentru prevenirea dermatitei de scutec.

Pe lângă alegerea unui scutec bun, este de asemenea important să găsiți produsele potrivite pentru îngrijirea pielii, care să ajute la menținerea sănătății pielii bebelușului. Când cumpărați produse de îngrijire a pielii, alegeți produse naturale, sigure și delicate, fără parfum și coloranți, concepute pentru pielea delicată a bebelușilor. Vedeți mai multe despre cum să alegeți o îngrijire a pielii sigură și naturală în această postare pe blog.

Se poate preveni dermatita de scutec?

Dacă bebelușul a suferit o dermatită de scutec, știți că poate fi foarte dureros pentru micuțul dvs., așa că, bineînțeles, vreți să faceți tot ce puteți pentru a preveni dezvoltarea unei alte iritații cutanate. Prevenția este de fapt esențială atunci când vorbim despre scutec, deoarece prevenirea unei iritații cutanate este mult mai ușoară decât a avea de-a face cu un copil nefericit și cu un funduleț dureros.

Chiar dacă pielea bebelușului dvs. este mai puțin predispusă la dermatita de scutec decât alți bebeluși (norocosul/norocoasa!), se poate totuși întâmpla să apară. Chiar și atunci când credeți că ați luat toate măsurile de precauție și ați făcut totul bine. Poate că bebelușului dvs. îi ies dinții (pentru unii este aproape o garanție pentru un funduleț roșu) sau bebelușul dumneavoastră a mâncat anumite tipuri de alimente acide, cum ar fi roșiile sau mandarinele. Cu cât descoperiți mai repede iritația cutanată, cu atât mai repede puteți face ceva înainte de a evolua.

Nu vă putem promite că bebelușul dvs. nu va mai experimenta niciodată dermatite de scutec, dar poate, aceste sfaturi vă pot ajuta să preveniți iritațiile viitoare sau cel puțin să le reduceți cât mai mult.

Cele mai importante 7 sfaturi pentru dermatita de scutec:

  1. Schimbați scutecul dacă este ud sau murdar.
  2. Curățați ușor pielea bebelușului. Folosiți un prosop moale sau șervețele delicate pentru bebeluși. Dacă folosiți săpun, alegeți un tip ușor, prietenos cu pielea, cu valoarea corectă a pH-ului și fără parfum și coloranți.
  3. Uscați ușor pielea sau lăsați bebelușul să se usuce la aer.
  4. Utilizați scutece moi pentru bebeluși, prietenoase cu pielea și care respiră.
  5. Asigurați-vă că ați ales scutecul cu dimensiunea potrivită și că este pus corect - nici prea strâns, nici prea larg.
  6. Scoateți scutecul de câteva ori pe zi și lăsați fundulețul bebelușului să se usuce la aer. Acesta este un mod natural și blând de a usca pielea bebelușului. Pentru a preveni accidentele, așezați copilul pe un prosop moale sau pe un absorbant de unică folosință saltea pentru înfășare sau saltea de pat.
  7. Folosiți întotdeauna simțul practic atunci când vine vorba de sănătatea copilului dumneavoastră. Nu vă putem vedea bebelușul, deci atunci când aveți dubii - sau dacă pielea bebelușului este deteriorată, sângerândă sau cu vezicule - consultați ÎNTOTDEAUNA medicul sau o asistentă medicală.

Postări pe blog referitoare la acest subiect

Înapoi la blog