Ce este modelul Nordic de creștere

Noi părinți
mai 21, 2020

Ca o companie daneză, știm că unele aspecte ale stilurilor nordice de parenting par ciudate pentru părinții din alte țări. Deci care sunt exact originile și beneficiile potențiale ale părinților nordici?

Aceasta este doar o privire rapidă asupra modului în care ne creștem de obicei copiii. Tradițiile noastre parentale sunt înrădăcinate într-o cultură care are un nivel ridicat de încredere, egalitate și care acordă prioritate drepturilor copiilor - în special dreptul lor la joc.

Gheață gheață iubito

În primul rând - de ce ne lăsăm bebelușii să se culce afară, chiar și pe timpul iernii? Toată lumea are nevoie de aer curat și, cu excepția pericolelor atacurilor animalelor sălbatice, puteți dormi foarte bine în natură. Este recomandat pe scară largă ca adulții să doarmă în dormitoare cu o temperatură cuprinsă între 16-18 grade Celsius, deci nu este o distanță prea mare pentru a concluziona că temperaturile scăzute ajută bebelușii să doarmă mai bine. Bebelușii trebuie să doarmă pentru a produce hormoni de creștere. (Cine știe, poate că suntem atât de înalți pe aici, pentru că am dormit atât de bine afară ca copii!)

Nu se știe exact de ce și când au început să doarma afara bebelușii în Danemarca. Desigur, a existat un timp devreme în istoria umană când am dormit cu toții afară, într-o oarecare măsură. Însă tradiția cu dormitul afara pentru copii în Danemarca este de cel puțin 100 de ani. Este o modalitate simplă pentru bebelușul tău să obțină multă lumină de zi (și deci vitamina D) în lunile întunecate din iarna daneză. Nu ii vom arunca pe nicio banca din parc, desigur. Caruciorele moderne pentru bebeluși sunt izolate pentru a asigura ventilația și o temperatură confortabilă pentru bebeluși. În timpul iernii, bebelușii vor purta costume de iarnă în plus pentru a rămâne incalziti. Dar, dacă temperaturile scad până la -10 grade sau este mai frig, sau dacă este o zi deosebit de ploioasă sau ceață, majoritatea părinților își vor lăsa copilul să doarma înăuntru.

Aproape oriunde te duci în Danemarca, poți găsi locuri în care să-ți tii copilul adormit afară. Monitoarele pentru copii sunt utilizate pe scară largă și le permit părinților să acționeze imediat când copilul lor se trezește sau plânge. Ca popor, în general, avem un nivel foarte ridicat de încredere în concetățenii lor. Avem încredere că bebelușii noștri vor fi în siguranță in raport cu alții, pentru că istoric și empiric, ei sunt și au fost mereu. În plus, nu există multe animale sălbatice în Danemarca care ar putea fi o amenințare pentru generațiile noastre viitoare …

Parteneri în maternitate

În anii 70 și 80, femeile au migrat în randul forțlor de muncă într-un ritm fără precedent în Danemarca. Acum avem unul dintre cele mai mari procente de gospodării cu două venituri în lume. Instituțiile de ingrijire a copiilor pe timpul zilei au devenit soluția standard care le-a permis familiilor să împartă responsabilitățile creșterii unei familia, egal între mame și tati, atât financiar cât și la nivel de practica în interiorul caminului. Este înrădăcinat în cultura noastră faptul că micutii sunt integrați in programe de învățământ egale în școli și ar trebui să aibă drepturi și opțiuni egale în modul în care își folosesc educația pentru a continua o carieră și modul în care cresc o familie. Acum, părinții pot împărți, între cei doi ani, un concediu pentru creșterea copilului și le pot oferi copilului lor un început calm și sigur în viață și o șansă de a forma legături vitale și de a se dezvolta ca parte a familiei. Acesta este motivul pentru care nu este neobișnuit să vezi o mulțime de tătici cu cărucioare, transportatoare pentru copii și să acorde prioritate timpului cu copiii lor.

Lasă-i să mănânce tort cu noroi

Aici, în nordul întunecat, avem tendința de a ne bucura, în lumina zilei, de toate șansele pe care le avem la putin soare, ca un nomad care găsește o apă buna în deșert. Avem acces la natura, indiferent de locul în care locuim. Cea mai mare parte a coastei noastre, plaje, fiorduri, lacuri și păduri naționale servesc ca locuri de joacă deschise pentru copii și adulți de toate vârstele. În crese și grădinițe, copiii sunt liberi să se joace afara, fie pe terenuri de joacă, fie în excursii pe teren. Li se permite să faca ce vor, sa se ude, sa se murdareasca noroi, sa transpire, să se impiedice, să se entuziasmeze și să acționeze asupra curiozității lor naturale despre lumea în care trăiesc.

Când copiii învață prin joc, devin gânditori independenți și deprind solutionarea creativa a problemelor. Așadar, dacă copilul tău îți prezintă cu mândrie un tort delicios de noroi, poate fi o idee bună să îi încurajezi, măcar prefacându-te că îl mănânci!

Ce îți place la cultura creșterii copiilor și toate responsabilitățile și activitățile care sunt implicate în aceasta? Ce găsesc curios oamenii din alte culturi cu privire la tradițiile tale? Împărtășește-ți gândurile, sfaturile, observațiile și întrebările parentale pe pagina noastră de Facebook sau pe Instagram.