Legătura cu copilul

Noi părinți
sept. 09, 2019

Cum faceți legătura cu nou-născutul? Agitatia dinaintea nasterii, creata de anticiparea momantului, a mai scazut, asa ca viata ta de parinte a inceput. Poate ai citit totul despre lucrurile practice pe care trebuie să le faci pentru copilul tău, dar acum este real! Această mică persoană este nouă în lume și depinde de tine pentru a-și îndeplini toate nevoile, atât fizice cât și emoționale. Vrei să faci tot posibilul, dar de unde știi dacă ceea ce faci este suficient de bun?

Este ușor pentru noii părinți să ne simtim copleșiți în primele zile sau săptămâni - simți că ar trebui să știi cine este această persoană nouă, dar tocmai atunci când crezi că ți-ai dat seama ca semnalele, strigătele sau programele lor, se schimbă și atunci ce inseamna asta? Principalele lucruri la care trebuie să vă gândiți sunt: copilul mănâncă, doarme și cântă de câteva ori pe zi? Dacă da, atunci ordinea sau coerența cu care o fac este mai puțin importantă în această etapă.

 

Cea mai bună metodă de legătură cu copilul tău este să fii prezent, fizic și emoțional, de fiecare dată când copilul tău este treaz. Viziunea unui nou-născut este foarte limitată, așa că atunci când îți ții copilul aproape și îi privești în ochi, ei se vor simți în siguranță și importanti. Această legătură va face ca hormonii „dragoste și fericire”, cum ar fi oxitocina, să fie eliberați atât în tine, cât și în copilul tău și să te ajute să te simți conectat.

 

Nu trebuie să planificați o mulțime de activități în primele luni. Indiferent dacă ai o zi lenesă acasă sau afara, ai nevoie de timp pentru „igienizare”. Puteți sa va imbratisati, puteti citi, cânta sau puteți aseza bebelușul pe un fotoliu balansoar alături, în timp ce gătiți, faceți duș sau spălați mașina. Spune-le ce lucruri faci prin casa, în tot acest timp. Sunetul vocii unui părinte scade nivelul hormonilor de stres la bebeluși și copii mai mari. Bebelușul tău se va simți în siguranță și protejat, iar în timp, îi va ajuta să își dezvolte vocabularul pentru a-și exprima gândurile și a pune întrebări despre lumea lor.

 

Veți dori să faceți un milion de poze și videoclipuri cu mica voastră minunăție. Însă, pentru binele amândurora, luați în considerare cât timp petreceți cu dispozitivele digitale în aceste săptămâni, luni și ani. Telefonul se va învechi și va înceta să funcționeze, indiferent cât de mult îl utilizați - nu are nevoie de atenția voastra pentru a supraviețui și a prospera. Ai doar o șansă să fii părinte pentru acest micuț uimitor. Poate că timpul tău de stocare a amintirilor și emoțiilor pe hard disk-ul tău intern este timpul bine petrecut.