Cum să faci față udării patului de catre copilul tău

Părinți experimentați
aug. 26, 2020

25% din toți copiii, la nivel mondial, experimentează udarea patului. Este o parte normală a creșterii, dar poate fi un moment dificil atât pentru dvs., cât și pentru copilul dumneavoastră. Obțineți cele mai bune sfaturi despre cum să faceți față udării patului, precum și câteva sfaturi și trucuri pentru a vă ajuta copilul în această fază.

Pentru mulți copii, udarea patului este asociată cu rușinea și sentimentul de a fi diferit și singur în lume. Situația poate duce la stima de sine scăzută, iar în cazurile severe, lipsa tratamentului și a sprijinului poate avea consecințe asupra dezvoltării psihologice și sociale ale copilului.

Dacă udarea patului face parte din viața ta de familie, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți sprijini copilul și să rămâi pozitiv. Fii răbdător și înțelegător și încearcă să nu supradramatizezi problema. Uneori nu putem controla modul în care reacționăm, dar să te enervezi pe copilul tău sau să-i pedepsești pentru că a udat patul nu este o soluție. Acest lucru va înrăutăți problema și va pune și mai multă presiune pe copilul dvs. să rămână uscat.

Dacă sunteți frustrat de această problemă, imaginați-vă cum trebuie să se simtă copilul dumneavoastră! Ajută-ți copilul vorbind liber despre problemă, anunță-l că îi iubești și îi sprijini și că vei trece peste această fază împreună. Este important să anunțați copilul că nu este singur în acest sens și că nu au udat patul în mod intenționat. Acest lucru vă va ajuta copilul să se simtă mai puțin stresat și îngrijorat.

Vorbește cu copilul tău

Discutați cu copilul dvs. despre motivele care stau la baza udării patului. Explicați că și alți copii o experimentează și spuneți-le că se va îmbunătăți, dar că situația este în afara controlului lor chiar acum. Încercați să găsiți câteva cărți pentru copii sau animații online care să explice udarea patului. Acestea ar putea ajuta copilul să înțeleagă ce se întâmplă în corpul lor și să se simtă mai puțin singur cu problema.

Dieta copilului dumneavoastră este importantă

Cauzele udării patului pot fi uneori legate de dieta copilului dumneavoastră. Constipația este o cauză comună a problemelor vezicii urinare. Dacă micutul dumneavoastră este constipat, presiunea asupra vezicii urinare crește, ceea ce poate duce la udarea patului, sau chiar la probleme de control al urinării în timpul zilei. Dacă observați că acesta nu are fluxuri zilnice ale intestinului sau prezintă semne de constipație, încercați să le cresteti aportul de lichide și fibre. Sucul de mere, fructele, legumele și cerealele integrale sunt toate opțiuni bune pentru a ușura constipația și a pune sistemul în funcțiune din nou.

Când să reacționezi?

  • dacă observați un miros continuu puternic în urina copilului dumneavoastră
  • dacă micutul dumneavoastră suferă sau se plânge de senzația de arsură atunci când face pipi
  • dacă micutul dumneavoastră începe să-și ude pantalonii în timpul zilei
  • dacă micutul dumneavoastră urinează mai des decât de obicei ziua și noaptea
  • dacă micutul dumneavoastră începe brusc să se constipe sau nu își poate controla mișcările intestinale
  • dacă bănuiți că copilul dumneavoastră a contractat o ITU
  • dacă micutul dumneavoastră este frustrat sau trist
  • dacă aveți îndoieli cu privire la modul de gestionare a situației
  • dacă aveți dubii in ceea ce priveste nevoia copilului dumneavoastră de tratament
  • dacă ești îngrijorat și crezi că există ceva ieșit din comun

Dacă aveți dubii, consultați întotdeauna medicul de familie.

Somn, somn si mai mult somn

Dacă copilul dvs. nu doarme suficient, acesta poate deveni iritat, poate avea probleme de concentrare, poate suferi modificări ale dispoziției și poate fi mai puțin dornic să învețe lucruri noi. Somnul este extrem de important pentru toți oamenii. Ne permite să ne reîncarcăm bateriile și să fim pregătiți pentru noua zi care va veni. Somnul prea puțin poate fi stresant pentru copilul dvs. și, de obicei, va duce la mai multe accidente nocturne. Prin urmare, este foarte important să vă ajutați copilul să obțină cele mai bune condiții pentru un somn bun.

Rutine bune la culcare

A stabili rutine bune de culcare vă poate ajuta copilul să se relaxeze înainte de a adormi. Iată câteva sfaturi bune pentru rutina de culcare:

  • O baie relaxantă: o baie caldă plăcută după o zi plină poate ajuta copilul să se simtă calm, relaxat și pregătit pentru un somn bun.
  • Evitați prea multe lichide: asigurați-vă întotdeauna că micutul dumneavoastră este hidratat și că nevoile lui de lichide sunt acoperite în timpul zilei. Încurajați-vă copilul să bea 1 sau 2 pahare suplimentare de apă dimineața sau la prânz. Seara, copilul dumneavoastră ar trebui să bea doar pentru a-și potoli setea. Încearcă să nu-i dai copilului tău nimic de băut cu 1-2 ore înainte de culcare.
  • Toaletă înainte de culcare: Asigurați-vă că micutul dumneavoastră merge la toaletă înainte de culcare pentru a i se goli vezica. Faceți din aceasta o chestiune de rutină - pentru copilul dumneavoastră și pentru vezica acestuia. În timp, acest lucru va ajuta la prevenirea udării patului.
  • Fii deschis și pozitiv: vorbește cu copilul tău despre experiențele de astăzi într-un mod pozitiv cu râsete și zâmbete, astfel încât copilul tău să se culce simțindu-se sigur și fericit.
  • O poveste de culcare: Citiți împreună o carte sau spuneți copilului o poveste înainte de culcare. Acest lucru vă va ajuta să creați o legătură și mai puternică între dvs. și copilul dumneavoastră.
  • Contact fizic: Un masaj, o îmbrățișare lungă sau pur și simplu o prezență placuta pot face copilul să se simtă calm, în siguranță și relaxat înainte de a adormi.
  • Pregătește-te: pune întotdeauna o pereche suplimentară de pantaloni de noapte și pijamale în camera copilului tău pentru a fi pregătit in cazul unui accident nocturn.

Incercați să folosiți chilotei de noapte

Oferiți-i copilului un somn uscat, sigur și confortabil, folosind chilotei de noapte, special concepuți pentru copiii care suferă de udarea patului. Utilizarea chiloteilor de noapte poate elimina o parte din stresul și anxietatea din jurul udării patului. Când introduceți chiloteii de noapte copilului dumneavoastră, asigurați-vă că utilizați, în mod activ, cuvântul „chilotei de noapte” în loc de cuvântul „scutec”. Mai ales copiii mai mari vor lega scutecele cu ceva pe care îl poartă doar copiii mai mici. 

Doriți să aflați mai multe despre udarea patului - consultați blogul nostru despre adevărat sau fals in cee ace priveste udarea patului sau consultați aceste videoclipuri utile împreună cu copilul dumneavoastră:

Ce este udarea patului și cât de comună este

Videoclip animat despre udarea patului pentru copiii mai mari

Video animat despre udarea patului pentru copiii mai mici