Să fie haos - și să ne jucăm!

Noi părinți
iul. 11, 2020

Dacă vă aflați vreodată într-o situație în care trebuie să curatati hainele noroioase ale copilului dvs., sa salvați ce a mai rămas dintr-o perda rupta, sa salvați o prințesă (adică pisica voastră, invelita in banda adeziva) dintr-un castel de carton sau sa acoperiti cu vopsea „arta de perete” a copilului, poate fi nevoie de câteva respirații adânci (sau ceva mai puternic) pentru a vă elibera frustrarea. Iată ceva ce vă poate ajuta să vedeți „experimentele” copilului într-o lumină pozitivă.

Joaca in noroi

V-ați întrebat vreodată de ce băile de nămol și măștile de nămol au un efect atât de liniștitor asupra noastră, a adulților? Bacteria Mycobacterium Vaccae, care apare în mod natural în murdărie, îți stimulează sistemul imunitar și crește nivelul de serotonină. Așadar, fie că grădinărește, fie că sta într-o cadă de noroi, fie că se joacă în bălți, il ajută fizic să se simta fericit și mai relaxat. În plus, expunerea timpurie la o mare varietate de bacterii și germeni este legată de un risc mai mic de alergii și astm.

Rasa umană are vreo două sute de mii de ani de experienta. Timpul pe care l-am trăit în case este foarte scurt în comparație cu mileniile noastre petrecute în natură, murdărie și peșteri. Timpul pe care l-am trăit în casele curate este și mai scurt! Cu toate acestea, creierul nostru încă funcționează foarte similar cu cel al strămoșilor noștri străvechi. Așadar, poate că suntem atrasi doar instinctiv de elementele de bază ale naturii. În orice caz, lăsați-va copilul să facă prăjituri din noroi și sa imbratiseze câinele – totul va fi bine. Și poate chiar se va distra spălanandu-si hainele în cadă mai târziu.

Bețe si pietre

Oricine a mers vreodată la o plimbare în natură cu un preșcolar s-a întors cu pungi și buzunare pline de cochilii, bețe, pietre, frunze și - dacă aveți noroc - melci și insecte. Poate să nu pară o activitate valoroasă sau plăcută din punct de vedere estetic. Dar când copilul tău arată interesul pentru lucrurile simple ca acestea, se datorează faptului că le stimulează imaginația și toate simțurile și îi ajută să construiască un vocabular pentru culori, forme, dimensiuni, mirosuri, sunete și lumea din jurul lor, în general. Ei pot învăța să-și numere comorile, să le organizeze și să le sorteze în categorii sau să fie creativi și să le transforme în ceva complet diferit. Copiii pot schimba și învăța valoarea de a-și împărtăși colecțiile și prietenii. Dacă îți oferă una dintre descoperirile lor, este un cadou prețios pentru a-și exprima dragostea pentru tine. Deci, copilul se va simți iubit și apreciat dacă le arătați că le împărtășiți entuziasmul. Puteți crea un raft, un cadru sau un perete unde sa afisati invențiile și creațiile lor și puteți elimina lucrurile mai vechi pe măsură ce apar altele noi.

Piesa „distructivă”

Când copilul tău a tăiat picioarele pantalonilor preferați pentru a face un tunel de agilitate pentru iepurele tău de companie sau a „împrumutat” cămășile sau prosoapele pentru a face un cort, nu este neapărat pentru că vrea să se comporte rau sau să acționeze împotriva ta. Copiii sunt creativi și curioși, in mod natural, pot fi capacitati cu ușurință atunci când văd ceva care îi inspiră să inventeze lucruri noi sau să facă lucrurile frumoase. O altă formă de joc „distructiv” este legată de construirea sau stivuirea lucrurilor, doar pentru de a le demola (cu o satisfacție imensă) și de a începe din nou constructia. Sau, în ordine inversă - ruperea DVD player-ului pentru că vor să vadă cum arată în interior. Vedeți-o ca fiind prima lecție de știință, inginerie și fizică a copilului, într-o singură probă - testarea practică a cauzei și efectului, a legilor naturii. Îți ajută copilul să-și dea seama cum funcționează lucrurile și apoi, in tr-o etapa ulterioara, cum sa le îmbunătățeasca.

Aflați care sunt materialele care vă inspiră cel mai mult copilul și creați o cutie sau un spațiu sigur cu lucruri pe care știu că le este permis să „recicleze”. Nu toate vor fi frumoase, dar acest lucru nu este important. Trebuie doar sa crezi în proces. Aceste experiențe creative îi vor ajuta să aibă încredere în capacitatea lor de a-și duce ideile în lumea „reală” pe măsură ce cresc.

Joaca asumarii de roluri. Băieți buni vs. băieți răi

Nu vă alarmați dacă micutul acționează un instrument în timp ce joacă roluri cu prietenii. A juca tipul rău sau fata cu prieteni multi este modul în care copilul tău testează norme, acțiuni, reacții sociale și culturale, precum și identitatea și locul lor în lume, într-un mediu fără consecințe. Este doar un joc de „pretindere”, astfel încât nu există repercusiuni sau pedepse între prieteni. Este doar o parte din „codul” lor. Imediat ce jocul s-a terminat, vor reveni la normal.

Așa că îmbrățișează haosul. Uneori, copiii noștri sunt cei care par să aibă totul conștientizat, in logica lor infailibilă, iar noi, adulții, am uitat doar despre ce este vorba. Poate vei descoperi magia lumii tale când o vei vedea prin ochii copilului tău ciudat, amuzant și plin de noroi.