Adevărat sau fals cu privire la udarea patului

Părinți experimentați
aug. 26, 2020

Pentru o mulțime de familii din întreaga lume, udarea patului este un tabu. Dar, de dragul copilului dvs., vă încurajăm să vorbiți deschis și liber despre această chestiune. Niciun copil nu își uda patul intenționat. Pentru majoritatea copiilor, această fază este o parte normală a creșterii și ceva ce, pur și simplu, nu pot controla. Totuși, udarea patului este asociată cu o mulțime de mituri diferite. Să aruncăm o privire mai atentă și să vedem dacă putem demitiza unele dintre acestea.

Copiii uda patul noaptea, deoarece dorm greu

Fals: Nu există nicio știință care să indice că copiii care udă patul dorm anormal de greoi. Studiile au comparat două grupuri de copii. Un grup care a experimentat udarea patului și un alt grup fără probleme de udare a patului. Studiile nu au arătat diferențe între cele două grupuri și niciunul dintre copii nu s-a trezit când vezica lor s-a umplut în timpul nopții.

Umezirea patului este ereditară

Adevărat: udarea patului este ereditară, deci, dacă udați patul în timpul copilăriei, copilul dumneavoastră are un risc de 5-7 ori mai mare de a-l experimenta.

Copiii care udă patul trebuie să se confrunte si cu probleme psihice

Fals: Copiii care umezesc patul nu se deosebesc psihologic de ceilalți copii. Cauzele udării patului pot fi multe, dar problema dispare adesea odată cu vârsta sau imediat ce copilul este tratat cu succes.

Copiii care udă patul par că nu le pasă și o fac intenționat

Fals: Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Niciunui copil nu îi place să se trezească într-un pat îmbibat în urină și niciun copil nu își uda patul intenționat. Pot exista mai multe cauze care stau la baza udării patului. Acestea ar trebui identificate astfel încât copilul să se poată bucura de un somn confortabil și sigur.

Aproape toți copiii vor depăși udarea patului

Adevărat: 90% din toți copiii vor depăși umezeala patului până când vor împlini șapte ani. Și nu intrați în panică dacă durează mai mult pentru copilul dumneavoastră. Doar în jur de 1-2% încă își udă patul atunci când ajung la pubertate.

Copiii uda patul din cauza metodelor de crestere precare adoptate de parinti

Fals: Chiar dacă udarea patului poate fi frustrantă, nimeni nu este de vină. Nici copilul, nici părinții nu ar trebui să se simtă vreodată vinovați de udarea patului.

Copiii care folosesc scutecul de noapte vor avea nevoie de mai mult timp pentru a controla urinarea pe timp de noapte

Fals: Nu există dovezi în acest sens. Dacă scutecele de noapte sunt uscațe timp de câteva nopți la rând, încercați să vă încurajați copilul să doarmă fără acestea. Chiloteii de noapte sunt meniți doar ca un produs de protecție, până când copilul poate controla singur urinarea pe timp de noapte.

Umezirea patului poate fi legată de dieta copilului meu?

Adevărat: dacă copilul dumneavoastră nu primește suficient pentru a bea în timpul zilei și nu mănâncă suficiente fibre dietetice, copilul se poate constipa, ceea ce crește riscul de udare a patului .

Știați ca?

  • Umezirea patului este normală și afectează milioane de copii din întreaga lume. Se estimează că aproximativ 1-2 copii în fiecare prim an din școala primară udă patul noaptea.
  • Majoritatea copiilor își vor putea controla vezica noaptea când au între 3-5 ani. Aproximativ 25% dintre copiii de 4 ani își udă frecvent patul noaptea.
  • 20% dintre copiii de 5 ani își udă patul noaptea.
  • 10% din toți copiii de 7 ani uda patul de mai mult de 3 ori pe săptămână.
  • Umezirea patului este cea mai frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6-17 ani.
  • Mai mulți băieți decât fete au probleme cu udarea patului.