Cum încep copiii să învețe prin joc

Noi părinți
oct. 15, 2019

Termenul „jocul copilului” semnalează ceva care este aproape prea ușor, minor, sau poate chiar nu merită timpul tău. În calitate de copii, toți ne-am născut pentru a ne juca - este o trăsătură umană universală pe care o împărtășim între țări și culturi. Este modul în care învățăm să interpretăm, să interacționăm și să schimbăm lumea în care am ajuns. Indiferent de jucăriile (dacă există) la care are acces un copil, există anumite tipuri de joc care par codificate în ADN-ul nostru. Iată câteva dintre modalitățile în care copilul tău învață prin joc și cum le poți încuraja.

Cântând, făcând zgomote și muzică

Primele sunete de bâlbaiala pe care le fac bebelușii sunt destul de imperceptibile. Dar deja își pregătesc corzile vocale pentru a se pregăti să vorbească limba (limbile) pe care o aud în jurul lor. Și nu sunt doar sunetele vocilor care sunt incitante să decodeze și să imite, ci sunt toate zgomotele din jurul copilului. Zgomote produse de animale, cântece simple pentru bebeluși, muzică, aplauze, atingerea lucrurilor pentru a face propriile zgomote uimitoare. Dacă observi că bebelușul tău reacționează la anumite sunete, spune-i despre ce este vorba. „Acesta este un uscător de păr” - „Acesta este aparatul de cafea” - „Acesta este lătratul câinilor”. Toate aceste activități simple vă vor ajuta să-și construiască vocabularul și să înțeleagă și să pună întrebări despre viață, univers și tot.

Stivuirea, construirea și demolarea

Stivuirea turnurilor de lucruri diverse este o altă activitate de joc universal, adaptabilă în mod convenabil oriunde te-ai afla. Bebelusii, dar și copiii de vârstă preșcolară vor stivui perne, blocuri de construcție, cărți, bețe, roci, cutii, ghivece și tigăi, animale de companie nefericite, CD-urile tatălui (deși rezultatele ultimelor doua se pot termina în lacrimi) și orice altceva pot apuca. Este prima activitate creatoare fizică a copilului dvs. și încearcă să combine sau să transforme lucrurile pe care le pot găsi în altceva. Ce se întâmplă dacă faci asta sau asta? Orice este posibil, până când turnul se prăbușește. Dar este în regulă - pentru că atunci o vei face din nou! Aceasta este o vârstă uimitoare. Copilul tău dezvoltă abilități motorii, organizează abilități, deprinde abilități analitice și - fără să știe acest lucru – dobandeste cunoștințe timpurii și abilități de inginerie.

Construirea și demolarea lucrurilor pentru a-și da seama cum funcționează este o altă activitate clasică, creativă, care stârnește curiozitatea și le stimulează abilitățile motorii. Copiilor le va plăcea să primească jucării pentru zilele lor de naștere, dar de multe ori, hârtia și cutiile în care au intrat jucăriile sunt mult mai interesante. Înmânează-le un sul de hartie și urmărește ce se întâmplă. Când copiii construiesc sau rup lucrurile pentru a le pune înapoi sau a le transforma în altceva, este pentru că văd o nevoie, o problemă sau o oportunitate pe care doresc să le utilizeze. Învață să planifice, să îndeplinească o nevoie, să transforme o oportunitate în ceva tangibil sau să rezolve o problemă. Ei pot învăța să sorteze, să numere și să coopereze și să negocieze atunci când construiesc cu prietenii. Începe cu o idee creativă și cui îi pasă cum arată rezultatele la început - este o bună practică.

Joc de rol

În jurul vârstei preșcolare, modul de a se juca cu ceilalți il face pe copilul tau evolueze. Acest lucru se întâmplă atunci când sunt conștienți de propriul rol în jurul celorlalți, interacționează și construiesc relații cu alți adulți și copii de vârsta lor. Cam în același timp, imaginația lor se dezvoltă cu rapiditate, iar jocul de rol devine primul lor „test de conducere” cu abilități sociale, empatie, partajare și fair play. Ei fac repetiții pentru viața reală. Pot fi super-eroi, pot interpreta scenarii cotidiene care imită viața reală, se joacă cu păpușile și figurile de acțiune și încep să creeze povești mai complexe. Realitatea și ficțiunea sunt interschimbabile, iar prietenii invizibili sunt la fel de reali pentru ei ca și cei pe care îi puteți vedea. Beneficiile de a avea prieteni invizibili: sunt repede de vină pentru orice prostioara pe care au făcut-o, nu mănâncă mult și îți pot păstra toate secretele.

Aceasta este o vârstă bună pentru a ii implica în activitățile zilnice, cu sarcini, instrumente și responsabilități simple, adecvate vârstei. Lăsați-i să amestece ingrediente pentru cină, să aranjez masa, să hrănească sau să perie câinele, să sorteze cuie și șuruburi în garaj sau orice altceva ce i-ar interesa. Și vor fi atât de mândri să stăpânească noile abilități de oameni mari.

Uneori uităm să ne jucăm pe măsură ce îmbătrânim și ne confruntăm cu provocări de viață, responsabilități, crize sau durere - și jocul este redus la o activitate frivolă, fără rost. Copiii sunt mașina timpului pentru tine, te intorc in vremea când lumea era la picioarele tale și orice era posibil. Creativitatea nu este doar pentru copii - ne ajută să rezolvăm problemele din restul vieții, dacă o lăsăm. Așa că jucați-vă de parcă nimeni nu se uită și bucurati-va de fiecare clipa.