Ce este umezirea patului si cum se poate trata?

Niciunui copil nu îi place să se trezească într-un pat umed. Cu toate acestea, udarea patului este un scenariu normal pentru multe familii din întreaga lume. În calitate de părinți, dorim să-l ajutăm pe copilul nostru să scape de scutece cât mai repede posibil, dar când durează mai mult decât ne-am așteptat, rezultatul poate fi disperarea și frustrarea.

Urinarile nocturne

Majoritatea copiilor sunt capabili să controleze urinarea în timpul zilei până la vârsta de trei ani, dar de multe ori durează puțin mai mult pentru a obține controlul vezicii urinare pe timp de noapte. Dacă micutul tău are peste cinci ani și udă patul noaptea, medicii numesc asta urinare nocturna. Urinarea nocturna înseamnă „urinare nocturnă involuntară”, cunoscută și sub denumirea de udarea patului. Umezirea patului este o situatie foarte frecventă, ce afectează copiii din toată lumea.

Umezirea patului poate fi împărțită în două categorii; primara si secundara. Copiii din categoria primară nu au fost niciodată uscați noaptea, în timp ce copiii din categoria secundară experimentează urinări involuntare în timpul nopții. Adesea, copilul s-a mentinut uscat de mai mult de șase luni și apoi începe brusc să ude patul din nou.

Cauzele udării patului

Capacitatea de a controla vezica urinară variază de la copil la copil, dar, in cazul in care micutlul tău are mai mult de 5 ani și încă udă patul noaptea, înseamnă - probabil - că nu a dezvoltat încă abilitățile necesare pentru a rămâne uscat noaptea. În mod normal, hormonul ADH le spune rinichilor că producția de urină trebuie încetinită noaptea. Unii copii nu produc suficient din acest hormon, ceea ce înseamnă că rinichii lor continuă să producă urină în același ritm ca în timpul zilei. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru udarea patului. Când copilul dumneavoastră va creste, va produce treptat mai mult din acest hormon, determinând ca udarea patului să devină mai puțin frecventă și, în cele din urmă, să se oprească complet. Umezirea patului poate fi, de asemenea, cauzată de stres psiho-social sau poate avea cauze fizice, cum ar fi o tulburare metabolică sau diabetul, presiunea externă a vezicii urinare cauzată de constipație sau o infecție a tractului urinar.
Indiferent de cauză, nu este nevoie să vă faceți griji. Fiecare copil se dezvoltă în felul și ritmul său. Aveți răbdare, sprijiniți-vă și ajutați-vă copilul să rămână uscat și confortabil în timpul nopții.

Cum este tratată udarea patului ?

Majoritatea copiilor vor depăși umezeala fără a avea nevoie vreodată de niciun fel de tratament. Ca părinți, poate fi greu să stabiliți dacă udarea patului copilului dvs. este ceva care va trece de la sine sau dacă este nevoie de tratament. Metoda de tratament depinde întotdeauna de cauza principală a udării patului. Prin urmare, este crucial ca copilul dumneavoastră să fie examinat de un medic, care, împreună cu dvs., va decide dacă și ce tratament va fi cea mai bună opțiune pentru copilul dumneavoastră. În multe cazuri, tratamentul ar putea să nu fie deloc necesar.

Metode de tratament

Cele mai frecvente metode de tratament pentru udarea patului sunt o alarmă pentru situatiile in care se petrece “accidentul” de udare a patului sau un tratament medical. Alarma de udare a patului este un tip special de alarmă care vă trezește instantaneu copilul atunci când el / ea udă patul. Când somnul copilului dumneavoastră este întrerupt creierul său este forțat să controleze vezica și astfel să prevină alte accidente. Această metodă este foarte eficientă, dar numai dacă copilul dumneavoastră este pregătit și motivat să încerce dispozitivul de alarmă.

Cealaltă opțiune de tratament este ca medicul să vă prescrie un medicament numit acetat de desmopresină (DDAVP). DDAVP este fabricat din hormonul „vasopresină” și acționează prin scăderea volumului de urină pe timp de noapte. O pastilă cu DDAVP se administrează cu o oră înainte de culcare pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Când să acționezi?

Tratamentul este, de obicei, aplicat înainte ca micutul dumneavoastră să înceapă școala. În jurul acestei vârste, copilul dumneavoastră este, de obicei, la vârsta potrivita și suficient de motivat pentru ca tratamentul să aibă succes. Veți observa rapid dacă tratamentul funcționează, deoarece stima de sine și bunăstarea copilului vor crește semnificativ.

Vă sfătuim întotdeauna să contactați medicul de familie dacă copilul dumneavoastră uda patul noaptea. Medicul vă va diagnostica copilul și vă va vorbi despre diferitele cauze și posibilități de tratament.

Citiți mai multe despre cum vă puteți sprijini copilul in cel mai bun mod posibil pe acest blog sau consultați chiloteii noștri de noapte Bambo Dreamy pentru nopți confortabile și uscate.

Intrebari frecvente udarea patului

SCUTEC PREMIUM BAMBO DREAMY - TIP CHILOȚEL