5 lucruri despre soare pe care trebuie să le știi

TOȚI PĂRINȚII
apr. 11, 2023

UVA, UVB, SPF; nu mai știi ce înseamnă fiecare? Am înțeles, poate sună puțin complicat. Așa că am încercat să explicăm aici tot ce trebuie să știi, de la razele UV la protecția SPF. Țineți-vă cu toții bine de pălării și suzete – treaba e serioasă.

Ce este SPF? 

SPF (Sun Protection Factor – factorul de protecție solară) indică cât de bine și pentru cât timp te protejează produsele de protecție solară împotriva radiațiilor UVA/UVB și a arsurilor solare. Dar ar trebui să alegi întotdeauna un SPF în funcție de tipul tău de piele, de indicele UV din locația ta, de nivelul tău de activitate (vei sta la plajă sau vei face sport?) și de împrejurimi – suprafețele precum apa și zăpada pot reflecta razele soarelui, făcându-le mai puternice. Zăpada poate reflecta până la 90% din radiațiile UV, putând cauza arsuri solare grave – așa că nu uita de SPF50 data viitoare când mergi la schi.

Este mai bun un SPF mai mare?

Punem pariu că te vom surprinde: SPF30 absoarbe, de fapt, 96% din radiațiile UV ale soarelui, iar SPF50 absoarbe 98% din radiațiile UV ale soarelui, deci cantitatea de radiații blocată nu este de fapt atât de diferită. Diferența dintre SPF30 și SPF50 este cât de mult poți sta la soare înainte de a te arde, nu nivelul lor de protecție împotriva razelor în general. 
Un SPF mai mare poate duce, de asemenea, la un fals sentiment de protecție, cu consecințe precum arsurile și leziunile solare, deoarece oamenii cred că pot să nu mai aplice din nou protecția solară cu un SPF mai mare.

 

 

Cât durează protecția?

Dacă pielea ta se arde în mod normal după 10 minute în soarele amiezii, o aplicare adecvată a unui produs SPF20 îți va permite să stai la soare de 20 de ori mai mult (200 de minute) fără să te arzi. Același principiu este valabil și pentru SPF30 și SPF50.

UVA, UVB – care este diferența?

Putem vedea unele dintre razele soarelui – dar nu toate. Pe Pământ, ajung trei tipuri diferite de raze solare ajung pe Pământ:

  • Raze vizibile care pot fi văzute cu ochiul liber
  • Raze infraroșii
  • Raze ultraviolete (UV), care, în funcție de lungimea lor de undă, pot fi de tip UVA sau UVB. 

Razele UVB nu sunt la fel de puternice ca razele UVA și pătrund doar în stratul exterior al pielii, provocând bronzarea lentă, dar sunt una dintre principalele cauze ale arsurilor solare și cancerului de piele. Razele UVA pătrund mai adânc în piele, chiar prin haine și sticlă, și provoacă îmbătrânirea pielii, riduri și cancer de piele. De aceea, este important să alegi o protecție solară cu spectru larg care să te protejeze atât împotriva razelor UVA, cât și a razelor UVB, cum ar fi cremele noastre solare Bambo Nature, în variantă SPF30 sau SPF50.

Obține cea mai bună protecție 

Pentru cea mai bună protecție împotriva razelor UVA/UVB, este important să folosești cantitatea potrivită de protecție solară și să o aplici din nou și din nou și din nou. Cel mai simplu mod de a-ți aminti cantitatea potrivită de protecție solară este următorul: 1 mână pentru 1 corp. Acest principiu este valabil atât pentru adulți, cât și pentru copii.

 

 

Soarele este dușmanul nostru? 

Toate aceste informații ar putea face să pară că soarele ar trebui evitat cu orice preț; dar, desigur, nu este cazul.
Soarele are, de asemenea, multe efecte bune, iar corpul uman are nevoie de soare pentru a funcționa corect. Razele soarelui ne ajută să sintetizăm vitamina D, care stimulează metabolismul calciului și promovează creșterea oaselor – calciul și oasele puternice sunt deosebit de importante la copii și adolescenți pe măsură ce cresc și, până în jurul vârstei de 30 de ani, corpul nostru creează și depozite de calciu pentru pe care le utilizăm mai târziu în viață. Tare, nu?

 

Și, în cele din urmă, deși nu există dovezi complet științifice că lumina soarelui stimulează buna dispoziție, știm cu toții cum se poate însenina dispoziția noastră la vederea unei raze de soare!